CherryJessie

Tysk Jaktterriern är en "allround" jakthund, vilket innebär att Du ska kunna använda din hund till alla typer av jakt som Du kan tänkas vilja ägna dig åt.
För de flesta jägare låter detta troligtvis som ett önsketänkande eller en grov överdrift men faktum är att det faktiskt är mycket nära sanningen.

Tysk Jaktterriern skall ha mycket stor rovdjursskärpa, den skall ha storlek och kroppsbyggnad som gör den väl anpassad för ett arbete i gryt, vilket den har. Det stora flertalet individer av rasen fungerar, ev. efter viss träning i konstgryt, alldeles utmärkt vid grytjakt efter både räv och grävling.
Vad det gäller rävjakt så är det så att i de allra flesta fall finner räven det som säkrast att lämna grytet fortare än kvickt när det kommer en tysk och hälsar på i grytet, så se till att va beredd när hunden gått ner.
Grävlingen är ju som bekant inte särskilt road av att lämna sin bostad under dagtid , så det kan vara på sin plats med en liten varning för att det kan bli ganska hårda bataljer i grytet om det ligger en sådan när hunden kommer ner.
Bl.a Tysk Jaktterrier Klubb och Svenska Grythundsklubben anordnar tränings- och provtillfällen för grythundar.
grävling
Räv
Rådjursjakten med drivande hund har under de senaste årtionden blivit den jaktform som givit den svenska jägarkåren flest tillfällen att utöva sin hobby.
Efterhand som rådjursstammen har ökat, ställs det hela tiden ökade krav från markägare, trafikorganisationer m.fl. att jägarkåren skall öka avskjutningen och effektivisera jakten.

Tysk Jaktterriern är då ett mycket bra alternativ i stället för långsamtdrivande taxar och envetna drevrar som kan hålla på i dagar med ett och samma djur.
Drevtiden för tysk jaktterriern varierar ganska mycket men normaldrevet ligger på mellan 20 och 40 minuter. Drevhastigheten är ungefär den dubbla jämfört med taxen.
Rasen har ett vitt och effektivt sök och arbetar för det mesta med mycket bra förarkontakt.
Älgjakt med Tysk Jaktterrier blir oftast en mycket intresant upplevelse.
Om det beror på att Tysk Jaktterriern är en liten hund eller vad det kan bero på vet jag inte säkert, men faktum är att älgen blir inte så där väldigt upprörd över att möta en sådan i skogen. Resultatet av ett möte mellan älg och Tysk Jaktterrier blir oftast antingen ett relativt sansat gångstånd på ett ganska begränsat område eller ståndskall direkt i upptaget.

Kombinationen av rovdjursskärpa och mycket hög jaktlust gör Tysk Jaktterriern till ett mycket användbart redskap för jägaren. Förutom gryt och drevjakt fungerar rasen som apportör, både på land och i vatten, med lite träning kan de flesta "tyskar" bli mycket dugliga eftersökshundar. I princip kan man säga att det Du vill jaga det hjälper dig Tysk Jaktterriern med.

[Home] [Jakt] [Om Kenneln] [Länkar]


days 'til the year 3000.